Zelf ventilatie reinigen?

We leggen graag uit hoe u een afzuigsysteem reinigt.

 

Voor een groot deel kunt u het ventilatiesysteem zelf reinigen.

Er zijn een aantal dingen die u niet helemaal zelf kan doen.

Dat zijn de gehele ventilatiekanalen reinigen en de afzuiging per ventiel juist inregelen.

Maar over het algemeen moet een reiniging die we gaan omschrijven een goede verbetering zijn ook al heeft u geen kanaalborstel en een airflow meter (ventilatie inregelen).

 

Welke onderdelen moeten gereinigd worden om de luchtcirculatie te verbeteren?

 

1. De ventilatie-unit 
 - MV-unit uitgelegd

 - WTW-unit uitgelegd met warmtewisselaar

 - WTW filters

2. De luchtkanalen (buizen en fittingen waardoor de lucht wordt verplaatst)

3. Roosters & ventilatieventielen

 

Ik zal per punt uitleggen wat u zelf kan reinigen en waar u op moet letten bij het reinigen.

 

MV ventilatie-unit. Dit wordt ook wel afzuigunit of ventilatiebox genoemd.

Hoe maakt u een ventilatie-unit schoon?

 

Eerst moet de stekker uit het stopcontact gehaald worden. 

Wacht 2 minuten voordat u de deksel van de ventilatorunit openmaakt.

Maak de binnenkant van de ventilatiebox schoon. Dit kunt u doen met een kwast en een stofzuiger erbij.

 

 

Daarna kunt u de waaier schoonmaken. De waaier is afgebeeld op foto 4 en 5. Dit kan u het beste doen met een tandenborstel en een zachte borstel. Doe het voorzichtig! De waaier is uitgebalanceerd.

Bij moderne ventilatie-units zijn clipjes geschoven op de schoepen van de waaier. Dit is gedaan om de balans van een waaier perfect te krijgen. Als er een clipje per ongeluk van een schoep af wordt geduwd dan ontstaat er een onbalans in de waaier. Deze onbalans kan weer trillingen en onnodige geluidshinder veroorzaken.

 

Tip: Als er een clipje los komt (aangegeven met de rode cirkel) dan is het meestal wel te zien waar hij gezeten heeft. Maar pas hier wel goed mee op tijdens het reinigen. 

Waaier ventilatie balanceren ventilatieunit

Na het reinigen van de ventilatie-unit kunnen de onderdelen weer teruggeplaatst worden en kan de stekker van de unit weer in het stopcontact.

WTW-unit zelf reinigen

Over het algemeen zijn WTW-units groter dan MV-units, maar het reinigen van de unit is ongeveer gelijk.

Er zitten twee ventilatoren en twee waaiers in de WTW-unit.

 

In een WTW-unit zit een warmtewisselaar. Deze dient doorgespoeld te worden met lauw water. Zie de foto's hieronder. Na het terugplaatsen goed zorgen dat de afdichting rond de wisselaar goed aansluit.
Bij oudere WTW-units zitten er meestal afdichtingsbanden los gemonteerd tussen de wisselaar en de ruimte waar de wisselaar in zit. Als de afdichting niet goed gemonteerd is dan werkt het hele WTW systeem niet.

 

Tip: Voordat u de wisselaar uit de unit haalt, zet er even een pijl op, dan weet u dat hij straks weer goed in de WTW-unit komt te zitten.

Er is ook een condensafvoer aanwezig aan de onderkant van de WTW-unit.

Deze dient schoongemaakt te worden en doorgespoeld te worden met water.

Waterslot WTW-unit vullen.

Zorg dat de sifon vol staat met water en dat de slang in het waterslot staat.

Dit voorkomt dat er rioollucht in de woning waarneembaar wordt. Dit is zeker niet fijn, maar het komt regelmatig voor dat dit niet bij het onderhoud gereinigd wordt. 

 

Tip. Het is het beste om een droge sifon te installeren onder de WTW-unit. Dan weet u zeker dat er geen rioollucht het WTW-systeem in gezogen wordt en dat de droge ruimtes van uw woning niet worden volgeblazen met "schone inblaaslucht met rioolgeur"!

Droge sifon voor WTW unit. Geen stank meer in huis via het riool

WTW filters

Een MV-unit heeft geen filters en een WTW-unit wel.

Eén filter voor het filteren van binnenkomende lucht en één filter voor de retourlucht en om te voorkomen dat de warmtewisselaar vervuild raakt.

 

De filters dienen voor een groot deel om de warmtewisselaar schoon te houden en natuurlijk ook om stof en andere verontreinigingen te voorkomen / verminderen de woning in.

 

Intervallen vervangen / reinigen van de WTW- filters

Vervang 2 x per jaar de filters en tussendoor kunnen de filters gewassen en gereinigd worden.

Tip: De filters zijn eenvoudig schoon te krijgen met een handwarm handwasje met Biotex.

 

Tip: Als u de WTW filters gaat vervangen of schoonmaken dan is het verstandig dat u eerst de WTW-unit uitzet. Anders kan tijdens het verwijderen van de filters het vuil wat op de filters zit in de warmtewisselaar gezogen worden, wat dan weer een verstopping kan veroorzaken in de warmtewisselaar. 

Veel voorkomende (WTW) warmte-terug-win ventilatie-units

Luchtkanalen reinigen

Hoe maak je luchtkanalen schoon?

Het eerste stukje luchtkanaal is zelf wel goed te reinigen.

Met een kwast en een stofzuiger is het stof goed los te krijgen. Als er een vetaanslag zit dan kan er een schroevendraaier gebruikt worden om de vetaanslag los te schrapen.

 

In de eerste meter zit meestal het meeste vuil. Als u het ventiel verwijdert uit het ventilatiepunt dan zit daar meestal gelijk een dot stof. Dit kan eenvoudig worden weggezogen met een stofzuiger.

Met de slang van de stofzuiger kan u een eindje in het kanaal komen.

Als u de kanalen compleet gereinigd wilt hebben dan kan u dat beter door Zuyderduin uit laten voeren. Klik op de knop voor meer informatie.

Roosters & ventilatieventielen

Hoe maak je een ventiel schoon? 

(Er bestaan afvoerventielen en luchttoevoerventielen. In een standaard ventilatiesysteem in een woning zit meestal alleen een ventilatiesysteem die de vervuilde lucht afzuigt en naar buiten blaast.)

 

Het uitnemen van het ventiel uit het plafond of de wand:

De ventilatieventielen kunnen uit de ventilatieopening gehaald worden. Voorzichtig draaien en wat trekken moet voldoende zijn. Meestal zitten er 3 metalen stripjes die het ventiel fixeren in de ventilatie opening. Het kan voorkomen dat er een metalen stripje los komt. Dit is meestal eenvoudig terug te plaatsen. Bij hele oude kunststof ventielen kan het zijn dat het plastic zo hard is geworden dat deze klem niet meer blijft zitten. Dan is het tijd voor een nieuw ventiel.

 

Als er raamroosters aanwezig zijn deze dan ook schoonmaken. Deze roosters dienen voor luchttoevoer van buiten.

 

Hoe reinig ik raamroosters?

Dit kan gedaan worden door eerst met een stofzuiger en een schone kwast te reinigen en daarna een doek met neutraal schoonmaakmiddel te gebruiken.

 

Met een compressor is het ook mogelijk om het vuil van binnenuit naar buiten te blazen, maar wees voorzichtig, je kan het materiaal in de roosters stuk blazen. Deze raamroosters worden ook wel suskasten genoemd. 

 

Waarom raamroosters reinigen?

Schone raamroosters zijn belangrijk.

 

Er kan alleen een goed geventileerde ruimte ontstaan als er minimaal net zoveel lucht wordt toegevoerd als dat er wordt afgevoerd via de afzuiging.

Veel voorkomende ventilatie afvoerventielen:

Veel voorkomende luchttoevoerventielen:

Bij een goed onderhouden ventilatiesysteem door een professional worden de ventilatieventielen ingeregeld om zo een juiste capaciteit per vertrek te krijgen. Door aan het binnendeel van het ventiel te draaien wordt de opening groter of kleiner. Hierdoor gaat er meer of minder lucht door het ventiel.

Bij het reinigen van de ventielen moet er rekening mee gehouden worden dat deze instelling gelijk blijft tijdens het schoonmaken of dat hij na het reinigen op dezelfde stand wordt teruggezet. Bij het ene ventilatierooster kan u de lengte van het draadeind meten ( zie laatste plaatje hierboven), bij een ander ventiel kan u het nummer waar de pijl naar wijst noteren. Er kan ook gekozen worden om met een stift een bepaalde stand te markeren. 

 

Reinigen van de ventielen

Voor ventilatieroosters in de badkamer, het toilet en de bergingen is een sopje met een neutrale zeep voldoende om ze schoon te krijgen. De ventielen in de keuken zijn meestal wel voorzien van vet. Hiervoor kan u een ontvetter gebruiken, zoals Dasty of Dubro. 

Geluid bij een ventilatieventiel

Na het reinigen en afdrogen kunnen de ventielen weer op hun plaats aangebracht worden. Het kan zijn dat het ventiel een bepaalde fluittoon maakt, dit is op te lossen door aan het gehele ventiel te draaien, of door de kern van het ventilatieventiel te verzetten.

 

Zwarte kringen rond het ventiel.

Probeer het ventiel hier weer op te centreren. Ga niet met een natte doek het vuil proberen te verwijderen, u gaat het vuil alleen maar meer uitsmeren op het plafond.

Met een droge kwast kan u wat vuil proberen te verwijderen. Wat weg gaat is mooi meegenomen en anders laten zitten wat u nog ziet.

 Stoort u zich aan deze vuilaanslag, dan is het verstandig om het te schilderen.

 

Hoe vaak moet je mechanische ventilatie schoonmaken?

Ventilatieroosters en afzuigventielen moeten regelmatig worden schoongemaakt. De ventilator en de luchtkanalen dienen minimaal eens in de 8 jaar gereinigd te worden. Alleen op deze manier kan het ventilatiesysteem goed functioneren en bent u gegarandeerd van een gezond leef- en werkklimaat!

Wilt u uw MV- of WTW-systeem laten inspecteren / reinigen door Zuyderduin Ventilatie? Laat dan hieronder uw gegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Of bel 0318 - 300066.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.